Scăderea funcției sexuale la vârsta adultă este o etapă absolut normală a îmbătrânirii fiziologice a organismului. Totuși, vorbim de o scădere, nu de o pierdere completă a potenței. Impotența după 50 de ani este rezultatul unui stil de viață nesănătos, boli avansate și obiceiuri proaste. Cu toate acestea, chiar și în acest caz, este posibilă și necesară combaterea problemei, atât cu ajutorul medicamentelor, cât și cu ajutorul tratamentelor alternative.
Cauzele impotenței la vârsta adultă
Scăderea funcției sexuale la vârsta adultă se datorează scăderii sintezei hormonilor sexuali masculini. Pentru unii bărbați acest lucru se întâmplă după 50 de ani, pentru alții după 60, dar mai devreme sau mai târziu toată lumea experimentează o scădere a producției de androgeni.
Modificările nivelului hormonal la vârsta adultă sunt un proces natural care însoțește procesul de îmbătrânire a organismului. Odată cu scăderea producției de androgeni, potența slăbește și funcția sexuală scade, dar nu absența completă.
Impotenta sau disfunctia erectila dupa 50 de ani este o boala care poate si trebuie tratata. Potrivit medicilor, la vârsta de 50 de ani este prea devreme pentru un bărbat să se numească, deoarece la această vârstă poți avea o viață sexuală activă și chiar poți deveni tată, dar numai dacă acordi o atenție deosebită propriei sănătăți.
Astfel, modificările nivelurilor hormonale afectează negativ potența, dar la un bărbat sănătos astfel de modificări duc la scăderea funcției sexuale, dar nu la impotență. Pentru dezvoltarea impotenței sexuale complete, schimbările naturale nu sunt suficiente, astfel încât boala se dezvoltă în prezența unor factori agravanți.
Cauzele impotenței după 50 de ani sunt diverse boli și stilul de viață prost. Acestea includ:
- boli ale sistemului genito-urinar;
- inactivitate fizica;
- boala hipertonică;
- Diabet;
- tulburări ale glandei tiroide;
- boli cerebrovasculare;
- obezitatea.
Este necesar să se ia în considerare mai detaliat fiecare dintre cauzele posibile pentru a înțelege originile dezvoltării problemelor de potență.
Primul loc printre cauzele impotenței precoce este ocupat de bolile de prostată. Prostatita congestivă este cea mai frecventă cauză a disfuncției erectile.
Boala se dezvoltă din cauza unei încălcări a fluxului de secreții de prostată. Rezultatul este o inflamație neinfecțioasă a organului. În cazul prostatitei, tonusul vezicii urinare se schimbă, uretra se îngustează, urodinamica și mișcarea secrețiilor prostatei sunt perturbate. Congestia perturbă procesul circulator normal al organelor pelvine, inclusiv fluxul de sânge către penis. Toate aceste procese duc mai întâi la o slăbire a erecției și apoi la impotență sexuală completă. Aceleași fenomene se observă și cu adenom de prostată și unele boli inflamatorii ale testiculelor.
Obezitatea și inactivitatea fizică sunt doi dușmani ai erecției normale. Aceste afecțiuni duc la dezvoltarea congestiei în organele pelvine și, în timp, provoacă disfuncția erectilă.
Un loc special îl ocupă hipertensiunea arterială și alte boli ale sistemului cardiovascular. Dereglarea fluxului sanguin afectează în primul rând alimentarea cu sânge în partea inferioară a corpului. În insuficiența cardiacă, există o întrerupere a fluxului de sânge către penis. În hipertensiunea arterială, disfuncția erectilă este cauzată nu atât de creșterea constantă a tensiunii arteriale, cât de administrarea de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale. Medicamentele antihipertensive afectează negativ funcția sexuală masculină. Impotența este cel mai adesea enumerată ca efect secundar al unor astfel de medicamente.
În diabetul zaharat, conducerea nervoasă și circulația sângelui în partea inferioară a corpului sunt afectate. Acest lucru se întâmplă cu o formă decompensată a bolii și tratamentul necorespunzător al diabetului. Nivelurile de glucoză crescute în mod constant perturbă structura vaselor de sânge și pot fi una dintre cauzele disfuncției erectile la bărbații de vârstă mijlocie.
Disfuncția sau hiperfuncția glandei tiroide duce la modificări ale nivelurilor hormonale. Disfuncția erectilă este la fel de frecventă atât în hipotiroidism, cât și în hipertiroidism. Pe lângă impotență, aceste boli sunt însoțite de o serie de simptome de disfuncție a sistemului nervos și cardiovascular.
Orice tulburări cerebrovasculare duc la întreruperea conducerii impulsurilor nervoase. Scleroza multiplă, boli ale măduvei spinării, leziuni severe ale coloanei vertebrale - toate acestea pot determina scăderea erecției și absența completă a acesteia.
Cauzele dezvoltării tulburării determină în mare măsură regimul de tratament pentru impotență la bărbați după vârsta de 50 de ani.
Semne de impotență sexuală
Este necesar să se facă distincția între impotența timpurie și scăderea funcției sexuale legată de vârstă. În primul caz, simptomele de impotență apar brusc după 50 de ani; în al doilea caz, există o deteriorare lentă a potenței până la disfuncție completă.
Semnele de impotență la bărbații în vârstă de 50 de ani vă vor ajuta să efectuați un autodiagnostic al impotenței sexuale. Acestea includ:
- slăbirea erecției sau absența completă a acesteia;
- estomparea treptată a erecției în timpul actului sexual cu imposibilitatea de a o finaliza;
- incapacitatea de a iniția relații sexuale din cauza măririi insuficiente a penisului;
- scăderea sau absența completă a dorinței sexuale pentru sexul opus.
Prezența a cel puțin unuia dintre simptomele enumerate este un motiv bun pentru a consulta un medic.
Este important de luat în considerare că impotența și simptomele acesteia la vârsta de 50 de ani pot fi un fenomen temporar. Simptomele enumerate sunt o variantă a normei pentru bărbații care tocmai au suferit o boală gravă și iau de mult timp medicamente care reduc potența (pastile antihipertensive). Impotența sexuală temporară poate fi cauzată și de probleme psihologice, stres frecvent și o atmosferă nefavorabilă în familie.
Doar un medic poate diagnostica cu acuratețe impotența și poate selecta regimul optim de tratament după un diagnostic cuprinzător.
Cum să faci față problemei?
De-a lungul anilor, riscul de a dezvolta impotență crește, așa că este necesar să știi cum să faci față impotenței la vârsta de 50 de ani sau mai mult. Deoarece în marea majoritate a cazurilor, o scădere a funcției sexuale se datorează prezenței oricăror boli, este necesar să se supună unei examinări cuprinzătoare a corpului. Măsurile de restabilire a erecției trebuie utilizate numai după tratamentul bolii de bază care a dus la impotență.
Prostatita ocupă o poziție de lider printre cauzele impotenței. Această boală poate fi asimptomatică pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât tratamentul în timp util nu este adesea efectuat. Dacă medicul a diagnosticat inflamația glandei prostatei, va fi necesar un tratament complex pe termen lung. Tratamentul adecvat al bolii de bază va restabili potența normală.
Dacă aveți hipertensiune arterială, ar trebui să consultați un cardiolog cu privire la înlocuirea medicamentelor cu medicamente mai blânde. Sunt medicamentele antihipertensive care provoacă adesea impotență.
Restaurarea erecției se realizează cu ajutorul medicamentelor și remediilor populare. În plus, un bărbat trebuie să-și reconsidere stilul de viață.
Medicamente cu putere
Terapia medicamentosă depinde de cauza potenței slabe. Pentru utilizare în tratament:
- inhibitori de fosfodiesteraza (medicamente cu acțiune rapidă);
- alfa-2-blocante selective.
- Suplimente alimentare și homeopatie;
- medicamente hormonale.
Inhibitorii fosfodiesterazei sunt bine-cunoscute pastile cu acțiune rapidă. Astfel de medicamente au un efect pronunțat, contribuie la realizarea rapidă a unei erecții, dar au o serie de contraindicații. Principala condiție pentru a lua astfel de pastile este prezența atracției sexuale față de sexul opus. Pentru impotența psihologică, atunci când un bărbat nu se simte atras de partenerul său, astfel de medicamente sunt ineficiente.
Un alt dezavantaj este că medicamentele cu acțiune rapidă nu vindecă impotența. Ele elimină simptomul principal, erecția flască, pentru o anumită perioadă de timp. Când pilula încetează să funcționeze, erecția dispare.
Blocanții selectivi alfa-2 sunt afrodisiace puternice. Un medicament din acest grup stimulează fluxul de sânge către penis datorită efectului său asupra sistemului nervos central. Mecanismul de acțiune al medicamentului este similar cu cel al tabletelor, în ciuda faptului că medicamentele aparțin unor grupuri diferite.
Medicamentele hormonale care afectează sinteza testosteronului sunt prescrise numai de un medic. Este recomandabil să utilizați medicamente din acest grup în prezența tulburărilor endocrine și hormonale, dar cu producția normală de hormoni, astfel de medicamente pot fi dăunătoare. Dezavantajul oricăror medicamente hormonale este o listă mare de contraindicații și efecte secundare.
O modalitate sigură de auto-tratare a impotenței este să luați suplimente alimentare. Aceste medicamente nu sunt medicamente, ci acționează ca niște vitamine. Suplimentele alimentare îmbunătățesc alimentarea cu sânge a penisului, au un efect pozitiv asupra nivelurilor hormonale, îmbunătățind treptat erecția. Dezavantajele suplimentelor alimentare sunt un curs lung de utilizare. Astfel de medicamente vor fi active numai dacă nu există cauze patologice ale disfuncției erectile. Este indicat să luați suplimente alimentare ca remediu independent pe fondul stresului și suprasolicitarii, dar impotența datorată prostatitei sau diabetului zaharat nu poate fi vindecată cu suplimente nutritive.
Cele mai populare suplimente alimentare pentru potență:
- Maca peruană;
- Lovelace Forte;
- Secretul împăratului;
- Cal de aur.
Alegerea suplimentelor alimentare trebuie să fie echilibrată și semnificativă. Înainte de a începe să-l luați, trebuie să citiți instrucțiunile și să studiați compoziția. Ar trebui să luați numai preparate pe bază de plante dovedite.
Remedii populare
Remediile populare eficiente pentru potență sunt diverse decocturi și infuzii cu efect tonic.
Destul de des puteți găsi recomandări pentru utilizarea sunătoarei. De fapt, această plantă este otrăvitoare și poate provoca otrăvire dacă este folosită o perioadă lungă de timp. Sunătoarea are proprietăți antiinflamatorii, dar efectul său asupra potenței rămâne discutabil. Acest remediu poate fi luat pentru prostatita și alte boli ale sistemului genito-urinar, dar în cure mici. Direct pentru tratamentul impotenței, este mai bine să acordați preferință altor mijloace.
Un medicament tradițional eficient și sigur este o infuzie de rădăcină de ginseng. Planta are un efect tonic și acționează ca un afrodisiac, astfel încât efectul ei pozitiv asupra potenței nu lasă nicio îndoială. Puteți lua fie o tinctură de alcool (10 picături de două ori pe zi), fie un decoct. Pentru a pregăti un decoct, turnați o lingură mare de rădăcini cu un pahar de apă clocotită și gătiți timp de o jumătate de oră. După răcire, produsul se filtrează și se ia de două ori pe zi, două linguri mari. Cursul de tratament durează trei săptămâni.
Sucul de tulpini de țelină sau un decoct din rădăcină vor ajuta la creșterea potenței. Pentru a prepara decoctul, se macină 30 g de rădăcină și se fierbe într-un pahar cu apă timp de 10 minute.
Cum să menții potența până la bătrânețe
Este posibil să restabiliți potența, dar acest lucru necesită un tratament pe termen lung. Este mult mai ușor să preveniți dezvoltarea impotenței urmând câteva reguli simple:
- fii mai puțin nervos;
- scăpa de obiceiurile proaste;
- Fă sport regulat;
- plimbați mai des în aer curat;
- face sex regulat;
- Mancare sanatoasa;
- tratați toate bolile în timp util.
Ar trebui să introduci mai multe alimente antioxidante în dieta ta. În fiecare zi, un bărbat ar trebui să mănânce cel puțin o citrice - o portocală sau un grapefruit. Conțin antioxidanți și tonus. De câteva ori pe săptămână trebuie să mănânci țelină și usturoi, să adaugi miere și nuci în dieta ta. Roșiile și semințele de dovleac sunt bune pentru sănătatea bărbaților. Producția de testosteron crește odată cu consumul de carne roșie, dar la o vârstă mai înaintată nu trebuie să abuzați de ea. Norma admisă este de aproximativ 200 g de carne pe zi.
Prevenirea trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă. Schimbându-și stilul de viață la 30 de ani, un bărbat își poate menține sănătatea până la bătrânețe.